Home >> Άρθρα >> Whey : Η πρωτεΐνη των bodybuilders

Whey : Η πρωτεΐνη των bodybuilders

Whey ΠρωτεϊνηΗ πρωτεΐνη Whey θεωρείτε ως ένα βασικό συμπλήρωμα για τους αθλητές, τους bodybuilders και τους οπαδούς του fitnessγια να στην επανάκτηση των μυς, την μυϊκή ανάπτυξη και γενικά στην υγεία.

Τι είναι η πρωτεΐνη Whey

Ο όρος Whey αναφέρεται στον ορό του γάλακτος που είναι το υγρό υπο-προϊόν που παράγετε στην διάρκεια της πήξης του γάλατος: Η πρωτεΐνη Whey αποτελεί το 20% των πρωτεϊνών που περιέχει το ζωικό γάλα ενώ το υπόλοιπο 80% αποτελείτε από τμήματα της καζεΐνης.

Οι πρωτεϊνες Whey έρχονται σε ποικιλία τμημάτων, όπως αλβουμίνες και γλοβουλίνηες, και ποικίλλουν ανάλογα με το είδος από τα οποία εκκρίνονται. Καθώς καταναλώνουμε γάλα που προέχετε από αγελάδες οι περισσότερες πρωτεΐνες που λαμβάνουμε είναι αλφα-λακταλβουμίνη και β-λακτοσφαιρίνη.

Η πρωτεΐνη Whey περιέχει όλα τα 9 βασικά αμινοξέα. Σε αντίθεση με την πρωτεΐνη καζεΐνης η πρωτεΐνη Whey παραμένει εύκολα διαλυταία σε υγρό περιβάλλον και σε ποικίλα pH. Αυτό αποτελεί την βάση σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι το αποβουτυρωμένο γάλα, το τυρί, κρέμα γάλακτος, κλπ.

Η παραγωγή της πρωτεΐνης Whey

Η Whey από μόνη της περιέχει πρωτεΐνη Whey, λακτόζη, ανόργανα άλατα και πολύ μικρές ποσότητες λιπών. Η παραγωγή της πρωτεΐνης Whey από την Whey μπορεί να γίνει μέσω διαφόρων μεθόδων διήθησης μεμβράνης ανάλογα με την επιθυμητή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Αφού η πρωτεΐνη έχει διηθήθηκε ξηραίνεται με ψεκασμό για να γίνει σκόνη. Στην συνέχει η παραγωγοί συμπληρωμάτων προθέτουν γεύσεις, χρώματα, κλπ.

Τύποι πρωτεΐνης Whey

Οι τύποι της πρωτεΐνης Whey ξεχωρίζουν βάση του ποσοστού περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και των μεθόδων παραγωγής.

Whey Protein Concentrate (WPC)

Η Whey Protein Concentrate παράγεται μέσο της υπερδιήθησης της Whey και αναφέρεται σε πρωτεΐνες Whey που έχει λιγότερα από 90% συγκέντρωση πρωτεΐνης. Η συγκέντρωση αυτή μπορεί να φτάσει έως και 20%. Η συγκέντρωση της πρωτεΐνης αναφέρεται στην ετικέτα μετά τα γράμματα WPC, πχ: το “WPC80” υποδηλώνει ότι η συγκέντρωση πρωτεΐνης 80%. Το υπόλοιπο της συγκέντρωσης αποτελείται από λακτόζη, ανόργανα άλατα, και λίπη.

Whey Protein Isolate (WPI)

Η πρωτεΐνες Whey Protein Isolate μπορεί να παραχθούν με μία ποικιλία τεχνικών διήθησης μεμβράνης. Ο στόχος είναι η επίτευξη συγκέντρωσης πρωτεΐνης πάνω από και η απομάκρυνση της περισσότερης (αν όχι όλοι) λακτόζης.

Whey Protein Hydrolysates (WPH)

Η Whey Protein Hydrolysates μέσω ενζυματικής υδρόλυσης είτε WPCs ή WPIs. Ουσιαστικά, αυτό δρα ως μέθοδος «προ-εύπεπτος” της πρωτεΐνης διαχωρίζοντας τους πεπτιδικούς δεσμούς. Ως αποτέλεσμα μειώνετε ο χρόνος για την πέψη και την απορρόφηση των αμινοξέων.

Πως δουλεύει η πρωτεΐνη Whey

Οι πρωτεΐνες παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση των μυών. Η Whey όπως και οι άλλες πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Ο μυϊκός ιστός χρησιμεύει ως η δεξαμενή των αμινοξέων στο ανθρώπινο σώμα. Οι πρωτεΐνες είναι το δομικό υλικό του μυϊκού ιστού. Τα αμινοξέα παίζουν ρόλο σε μια πληθώρα φυσιολογικών διαδικασιών όπως η παραγωγή ενέργειας, στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, νευροδιαβίβαση, και πολλά άλλ.

Η πρωτεΐνη Whey είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα 9 βασικά αμινοξέα. Υπάρχουν μια σειρά από οφέλη από την πρόσληψη της πρωτεΐνης Whey που πηγάζουν από το βιολογικό ρόλο των αμινοξέων.

Το οφέλη της πρωτεΐνης Whey:

 • Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη
 • Χωνεύεται και απορροφάται γρήγορα
 • Μπορεί να προστεθεί εύκολα στην διατροφή
 • Αυξάνει την αναβολική απόκριση στις προπονήσεις αντοχής
 • Βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και εμποδίζει την ατροφία που εμφανίζεται με των πέρασμα των χρόνων
 • Μπορεί να παρέχει αντι-καταβολικές ιδιότητες κατά τη διάρκεια παρατεταμένης αερόβιας άσκησης
 • Ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό και το κάψιμο του λίπους
 • Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα σε εκείνους που είναι σωματικά δραστήριοι

Ποιοι μπορεί να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα Whey

Οι πιο κερδισμένοι από τη χρήση των συμπληρωμάτων Whey θα είναι όσοι είναι σωματικά δραστήριοι και ψάχνουν για τον βέλτιστο τρόπο να ξεκινήσουν την διαδικασία ανάκτησης μετά από έντονη άσκηση η αγώνα. Φυσικά μπορεί να επωφεληθούν και όσοι ψάχνουν για μια καλή βασική λειτουργία του σώματος.

Αυτοί που πρέπει να εξετάσουν την ανάληψη συμπληρωμάτων Whey περισσότερα είναι οι:

 • Bodybuilders
 • Αθλητές
 • Χορτοφάγοι
 • Αρχάριοι στην προπόνηση με βάρη
 • Αρχάριοι στην ασκήσεις αντοχής και ενδυνάμωσης
 • Οποιοσδήποτε που ψάχνει για έναν απλό τρόπο για να προσθέσει περισσότερες πρωτεΐνες στη διατροφή του.

Τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη Whey

Υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη Whey, μεταξύ των οποίων είναι το:

 • Ανθότυρο
 • Τυρί Cottagee
 • Γάλα που προέρχεται από ζώα
 • Μερικά γαλακτοκομικά και κρέμες
 • Γιαούρτι

Για να σιγουρευτείτε εάν ένα προϊόν περιέχει πρωτεΐνη Whey διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα με τα συστατικά του.

Οι παρενέργειες της πρωτεΐνης Whey

Γενικά η πρωτεΐνη Whey δεν παρουσιάζει παρενέργειες και είναι καλά ανεκτή από την πλειοψηφία των χρηστών. Αλλά σε ειδικές περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος για ορισμένες παρενέργειες, όπως:

 • Φούσκωμα
 • Στομαχική διαταραχή
 • Κράμπες στο στομάχι
 • Ναυτία
 • Αυξημένη κινήσεις του εντέρου
 • Αέρια
 • Αλλεργικές αντιδράσεις

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν γενικά να εύκολα να αμβλυνθούν με την παρακολούθηση της συνολικής πρόσληψης πρωτεΐνης και γνωρίζοντας για τυχόν τροφικές αλλεργίες που μπορεί να έχετε.

Οδηγίες χρήσης της πρωτεΐνης Whey

Bodybuilder With Protein Shaker Οι κατανάλωση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης Whey μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Μπορεί να την καταβροχθίσετε σε μερικά δευτερόλεπτα άλλα μπορεί να είστε πολύ πιο δημιουργική και να φτιάξτε με αυτά απολαυστικά ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνης. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στα φαγητά.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο χρόνο που πρέπει να καταναλώνετε την πρωτεΐνη Whey. Η πρωτείνη Whey είναι απλός μια πρωτεΐνη και μπορεί όποτε θέλετε να προσθέσετε μια υψηλής ποιότητα πρωτεΐνη στη διατροφή σας.

Η καλύτερη ώρα να καταναλώσετε πρωτεΐνη Whey είναι πριν να αρχίσετε να ασκηθείτε.

Δοσολογία πρωτεΐνης Whey

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη δοσολογία για την πρωτεΐνη Whey καθώς οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου για πρωτεΐνη είναι διαφορετικές. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να υπολογίσετε τις θερμιδικές και μακροθρεπτικές σας ανάγκες.

Μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το συμπλήρωμα πρωτεΐνης Whey σύμφωνα με τους στόχους που έχετε βάλει κάθε μέρα. Μπορεί να το χρησιμοποιήσετε σαν η κύρια πηγή πρωτεΐνης η σαν ένα ρόφημα μετά την προπόνηση.

Πώς να διαλέγετε ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης Whey

Ποιο συμπλήρωμα πρωτεΐνης Whey θα διαλέξετε εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες: τα χρήματα που διάθετε τε, την ποιότητα, την γεύση, το σκοπό που το θέλετε, ανεκτικότητα στην λακτόζη, κλπ.

Τα συμπληρώματα Whey Protein Concentrate (WPC) είναι γενικά πιο οικονομικά. Ανάλογα με τη συγκέντρωσή της σκόνης τα Whey Protein Concentrate (WPC) μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τα άτομα που δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα και δεν τους πειράζει το λίγο περισσότερο λίπος και υδατάνθρακες.

Τα Whey Protein Concentrate (WPC) περιέχουν μια μικρή ποσότητα λακτόζης για αυτό θα πρέπει να είστε ενήμεροι εκ των προτέρων για τυχόν δυσανεξίες που μπορεί να έχετε.

Τα συμπληρώματα Whey Protein Isolate (WPI) είναι μια καλή επιλογή για τα άτομα που ψάχνουν ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης χωρίς λακτόζη. Τα συμπληρώματα Whey Protein Isolate (WPI) είναι εύκολα στην χώνεψη, έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες και περιέχουν υψηλή (>90%) συγκέντρωση της πρωτεΐνης.

Τα συμπληρώματα Whey Protein Isolate (WPI) είναι συνήθως πιο ακριβά από τα συμπληρώματα Whey Protein Concentrate (WPC).

Pharmamuscle