Τι Είναι το CrossFit

CrossFitΤα τελευταία χρόνια πολλοί λάτρεις των σπορ αρχίζουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το σύστημα εκγύμνασης CrossFit. Στην πραγματικότητα, αυτό το σύστημα προπόνησης συνδυάζει πολλές αποτελεσματικές πρακτικές οι οποίες σας δίνουν την δυνατότητα ποικιλίας στην εκγύμνασή σας.

Επιπλέον, οι αθλίατροι θεωρούν αυτού του είδους την προπόνηση ως έναν ισορροπημένο και ολιστικό τρόπο για την επίτευξη υγείας και φυσικής κατάστασης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι ακριβώς όπως όταν θέλουμε να αποκτήσουμε αντοχή και μπορούμε να επιλέξουμε να κάνουμε κολύμβηση, ποδηλασία ή μπάσκετ αρκετές ημέρες μέσα στην εβδομάδα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε ποικιλία ασκήσεων στην εκγύμνασή μας – κάτι που μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας για φυσική κατάσταση ενώ ταυτόχρονα κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και μας συναρπάζουν.

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία της μεθόδου εκγύμνασης CrossFit, θα μάθουμε ότι αυτή ξεκίνησε από τον Greg Classman, έναν καθηγητή φυσικής αγωγής σε γυμνάσιο, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του, την Lauren Glassman, συνεργάστηκαν με το πρώτο γυμναστήριο το 1995. Την ίδια χρονιά, η αστυνομία της Σάντα Κρουζ προσέλαβε την Lauren Glassman για να αναλάβει την εκγύμναση του αστυνομικού σώματος. Για επτά συνεχόμενες εβδομάδες, η Σχολή Πεζικού της πόλης Gage town είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές της στις δοκιμές διαφόρων μεθόδων εκγύμνασης για φυσική κατάσταση οι οποίες περιλάμβαναν δύναμη, ευκινησία, αντοχή, ευελιξία, ισορροπία, ακρίβεια, ταχύτητα, δύναμη, συντονισμό και αναπνευστική αντοχή. Ανάμεσα σε όλες τις μεθόδους το CrossFit είχε το υψηλότερο σκορ.

Ως επακόλουθο, οι γυμναστές έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της εκγύμνασης. Από τότε τα γυμναστήρια που έχουν εντάξει το CrossFit στο πρόγραμμά τους έχουν αυξηθεί πολύ γρήγορα. Το 2005, υπήρχαν μόνο 18 τέτοια γυμναστήρια, αλλά ως το 2010 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στα 1700. Προπονητές της άρσης βαρών όπως ο Louie Simmons, ο Mike Burgener και ο Bill Starr έχουν συνεργαστεί με τα γυμναστήρια του οργανισμού CrossFit.

Το CrossFit είναι ένα πρόγραμμα υγείας το οποίο είναι σχεδιασμένο σε μεγάλο βαθμό για να βελτιστοποιεί και να φέρνει το σώμα σε κορυφαία επίπεδα απόδοσης. Παρ’ όλα αυτά, η φύση αυτού του προγράμματος εκγύμνασης δεν ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους. Ως τώρα, τα οφέλη της άσκησης CrossFit ξεπερνούν κατά πολύ τους ενδεχόμενους κινδύνους. Όμως, όταν οι διάφορες ασκήσεις CrossFit γίνονται σε περιορισμένο χρόνο και από άτομα με κακή φυσική κατάσταση, τότε ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται, ιδιαίτερα αν οι ασκήσεις δεν εκτελούνται σωστά. Συνεπώς οι ασκήσεις CrossFit δεν θα πρέπει να εκτελούνται, ιδιαίτερα στην αρχή, χωρίς κατάλληλη επίβλεψη.

Το CrossFit και η Επίδρασή του στο Σώμα

Crossfit ΆσκησηΌλα τα μέρη του ανθρωπίνου σώματος έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σωστά. Μέσα από τις παραλλαγές ασκήσεων που περιλαμβάνει η προπόνηση CrossFit, το σώμα αποκτά την δυνατότητα να αναπτύξει τις διάφορες ομάδες των μυών. Το CrossFit δεν επικεντρώνεται σε μία και μόνο ομάδα μυών, αλλά σε όλους του μύες του σώματος. Η αλλαγή από ένα είδος άσκησης σε μία άλλη συντελεί στην άσκηση όλων των διαφόρων ομάδων των μυών και παρέχει μία ισορροπημένη εκγύμναση.

Οι ασκήσεις του CrossFitβοηθούν πολύ στην καταπολέμηση της πλήξης. Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ακολουθούν ένα πρόγραμμα ασκήσεων είναι ότι με τον καιρό αρχίζουν να πλήττουν. Ξαφνικά χάνουν όλο το ενδιαφέρον τους και συχνά φτάνουν στο σημείο να εγκαταλείψουν την άσκηση. Να θυμάστε ότι με το πρόγραμμα ασκήσεων CrossFit, μπορείτε να επιλέξετε από μία μεγάλη ποικιλία ασκήσεων καθημερινά, κάνοντας έτσι την εκγύμνασή σας πιο ενδιαφέρουσα. Όταν έχετε στη διάθεσή σας μία ποικιλία προγραμμάτων, μπορείτε να περιμένετε και μεγάλη ποικιλία ασκήσεων.

Η εκγύμναση με την μέθοδο CrossFit δεν ακολουθεί μία συγκεκριμένη σειρά ασκήσεων, κάτι που κάνει το CrossFit εξαιρετικά ευέλικτο. Έτσι, αν οι περιστάσεις δεν είναι ευνοϊκές, μπορείτε να μην πάτε για το τακτικό πρωινό τρέξιμό σας στο πάρκο της πόλης. Υπάρχουν και άλλοι τύποι αποδοτικής άσκησης όπως το πρωινό κολύμπι ή το βραδινό τένις. Το καλό με το CrossFit είναι πως μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα άσκησής σας σε ό,τι πραγματικά σας αρέσει.

Και τώρα που έχουμε μάθει μερικά πράγματα για τον τρόπο άσκησης CrossFit, έχει έρθει η ώρα να μάθουμε για την ιστορία του CrossFit που είναι ένα πραγματικό φαινόμενο στον τομέα της φυσικής κατάστασης.