Η Ιστορία του CrossFit

Crossfit ΆσκησηΤο CrossFit είναι ένα είδος σωματικής εκγύμνασης το οποίο έχει στόχο την ανάπτυξη της ενέργειας και της μυϊκής δύναμης. Αυτό το είδος άσκησης έγινε γνωστό το έτος 2000 και από τότε πολλοί άνθρωποι το έχουν λατρέψει σε βαθμό εθισμού.

Το γεγονός είναι ότι στις μέρες μας το CrossFit γίνεται όλο και πιο δημοφιλές ενώ άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου έχουν την επιθυμία να μάθουν την τεχνική του. Αν και σε γενικές γραμμές αυτή η μέθοδος άσκησης είναι αρκετά απαιτητική, το όλο πρόγραμμα εκγύμνασης αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε.

Αν είστε και εσείς ένας από αυτούς τους ανθρώπους που ανυπομονούν να ξεκινήσουν αυτό το είδος άσκησης, θα ήταν σημαντικό να μάθετε λίγα περισσότερα πράγματα για την ιστορία του CrossFit.

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε την μέθοδο σωματικής άσκησης CrossFit είναι ο Greg Glassman ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ένας επαγγελματίας γυμναστής. Αν και το CrossFit έκανε το εντυπωσιακό του ξεκίνημα το έτος 2000, η τεχνική αυτού του είδους εκγύμνασης είχε ήδη ξεκινήσει να προσφέρεται σε ορισμένα γυμναστήρια από το 1995.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την διαμόρφωση φυσικής κατάστασης. Αυτό επιτυγχάνεται με διαφορετικές μεθοδολογίες με τις οποίες παρέχεται ευρεία φυσική κατάσταση μέσα από την εκτέλεση μίας πληθώρας ασκήσεων.

Μερικά παραδείγματα ασκήσεων που χρησιμοποιούσε ο GregGlassman ήταν η γυμναστική, το σπριντ, η άρση βαρών και πολλές άλλες. Όμως σήμερα, έχουν προστεθεί στην εκγύμναση CrossFit πολλά ακόμη στοιχεία άσκησης τα οποία έχουν κάνει την εκγύμναση πιο έντονη και πιο απαιτητική.

Συγκεκριμένα, το πρώτο γυμναστήριο που πρόσφερε την μέθοδο CrossFit ήταν το CrossFitNorth το οποίο βρίσκεται στο Σιάτλ της πολιτείας Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ. Εδώ οι προπονητές που συνεισέφεραν τα μέγιστα στην εξέλιξη της μεθόδου CrossFit ήταν ο Mike Burgener, ο Bob Harpe και ο Louie Simmons.

Εκτός από αυτούς, μεγάλη ήταν και η βοήθεια του Dr. Nicholas Romanov ο οποίος είναι αυθεντία σε θέματα φυσικής κατάστασης. Επίσης ο Romanov είναι ο εφευρέτης της Μεθόδου Pose στο τρέξιμο και ο άνθρωπος και συνέβαλε πολύ στην επιτυχία του CrossFit.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν προστεθεί αρκετές παραλλαγές ασκήσεων στο CrossFit και ανάμεσα στα άτομα που είναι υπεύθυνα γι’ αυτές τις αλλαγές είναι ο Robb Wolf, ο MarkRippetoe και ο MarkTwight.

Από τότε που ξεκίνησε αυτή η μορφή εκγύμνασης, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχουν βιώσει τα σημαντικά πλεονεκτήματά της. Το 2005, υπήρχαν συνολικά 15 γυμναστήρια και κέντρα σωματικής άσκησης που είχαν εντάξει το CrossFit στο πρόγραμμά τους, ενώ ως το 2010, μέσα σε 5 μόνο χρόνια, το CrossFit είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη.

Όσοι δοκιμάζουν την μέθοδο άσκησης CrossFit, συνήθως αποκτούν αυξημένη ισορροπία, ευκινησία, ταχύτητα, ευελιξία, δύναμη και αντοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που το CrossFit γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο αποκορύφωμά του.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έγιναν γνωστά το 2010, υπήρχαν 1700 εγκαταστάσεις φυσικής κατάστασης και γυμναστήρια που προσέφεραν την μέθοδο CrossFit. Σήμερα ο αριθμός αυτών των γυμναστηρίων ανέρχεται στα 3400 και αναμένεται ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Crossfit ΑσκήσειςΤα περισσότερα άτομα που δοκίμασαν το σύστημα CrossFit έχουν μείνει εξαιρετικά ικανοποιημένα από τα αποτελέσματα αφού κατάφεραν να πετύχουν άριστη φυσική κατάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί προπονητές φυσικής κατάστασης μελετούν το σύστημα CrossFit.

Μερικά παραδείγματα τέτοιων προπονητών φυσικής κατάστασης είναι ο Mike Burgener, ο Louie Simmons και ο Bill Starr οι οποίοι έχουν κάνει προπονήσεις μαζί με τον John Welbourn.

Όταν κάποιος τελειώνει ένα τέτοιο πρόγραμμα, περνάει από σεμινάρια πιστοποίησης που αφορούν το τρέξιμο, την αντοχή, τα kettle bells (αλτήρες-μπάλα με χερούλι), γυμναστική, άρση βαρών και άλλα. Αν και εσείς θέλετε να μάθετε αυτό το πρόγραμμα, το πιο σημαντικό είναι να βρείτε έναν πιστοποιημένο προπονητή για να σας εντάξει σωστά σ’ αυτή τη μέθοδο άσκησης.

Εδώ θα βρείτε μερικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για την ιστορία της εκγύμνασης με την μέθοδο CrossFit. Να είστε σίγουροι ότι αν ξέρετε μερικά πράγματα για την ιστορία και τα πρώτα βήματα του CrossFit, αυτό θα σας φανεί πολύ χρήσιμο στη συνέχεια.

Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους εκγύμνασης, ο Greg Glassman δεν πίστευε πως ο κόσμος θα εκτιμούσε την μέθοδό του ακόμη πιο πολύ και απ’ ό,τι ο ίδιος είχε φανταστεί. Με τα χρόνια, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες βελτιώσεις στο CrossFit που θα το κάνουν πολύ καλύτερο από αυτό που ήταν στην αρχή.